Jönköping med omnejd!

Fyra historiska sevärdheter i och omkring Jönköping med omnejd

Visste du att Gustav II Adolf ville kalla Jönköping för Adolfsborg, men namnet fastnade aldrig? Alla städer bär på ett pikant och fascinerande förflutet och Jönköping är sannerligen inget undantag. Här är en lista för dig som är sugen på att upptäcka mer om staden vid Vättern:

 

  • Jönköping kallas inte Sveriges bibelbälte för intet- här finns en mängd olika kyrkor, varav vissa är betydligt vackrare och har äldre anor än andra. Håby kyrka och Brahekyrkan är ett par lysande exempel. Brahekyrkan är vackert belägen på Visingsön mitt ute på Vättern. Det är en renässanskyrka som enligt vad som var brukligt uppfördes på en tidigare medeltida katolska kyrka. Det var en hyllning till den svenska adelsätten Brahe och var alltså renässansens motsvarighet på ett riktigt skrytbygge, med för den tiden avancerad arkitektur och är än idag än av Sveriges mest utsmyckade kyrkor. Eftersom den är så vackert belägen på en ö gör den sig utmärkt för en dags utflykt.
  • Håbykyrkan är inte lika pampig i jämförelse med Brahekyrkan, men detta är vad som gör den allt mer intressant- den uppfördes på 1700-talet, under en tid då Sveriges rikskassor krisade, och har kvar uppdelningen i bänkraderna mellan adeln, borgare och bönder. I likhet med Brahekyrkan uppfördes även Håbykyrkan på samma plats där det tidigare funnits kyrkor från medeltiden. All konst kyrkan kan uppvisa utfördes även av konstnärer från Jönköping.
  • Tändsticksaskmuseet i Jönköping är väl värt ett besök. Under den gyllene “tändsticksåldern” i Jönköping fanns det som mest hela fem fabriker som tillverkade tändstickor. Ironiskt nog brann det väldigt ofta i fabrikerna, det var ett farligt arbete för de som jobbade där för en torftig lön. Ämnet kanske kan låta ointressant, men det finns oväntat mycket kulturell historia bakom något så simpelt som en liten bit trä; faktum är att Jönköping är hem till världens enda museum om ämnet. Tändstickor var på den tiden innan elektricitet blev ett vardagsting en riktig stapelvara, det kunde gå åt hur många som helst när man trots allt måste tända stearinljus stup i kvarten, alltså en riktigt lukrativ bransch för de som visste hur de skulle gå till väga. I jämförelse med tändstickor som kunde dras mot vad som helst och fatta eld var just svenska säkerhetsstickor i vissa lägen att föredra, så svenska tändstickor var banbrytande på den tiden på samma sätt som till exempel LED-lampor är idag.
  • Finns det något som andas svensk lantbrukshistoria mer än ordet “säteri”? Näs Gård är en plats som anor som kan sträcka sig så långt bakåt som medeltiden och har passerat otaliga antal händer genom århundrandena. Byggnaderna i gården är allt ifrån 400, 300 till 200 år gamla, vilket i sig är väldigt intressant för den arkitektoniskt intresserade. Säteriet är beläget i hisnande vacker natur, alldeles intill en sjö, och är en perfekt utflykt för hela familjen; i synnerhet när de anordnar kulturaftnar! Jag rekommenderar att besöka platsen kring midsommar, för en tidstypisk och traditionsenlig upplevelse.

 

Hoppas att den här listan kunde inspirera till nya, berikande aktiviteter!

YOU MIGHT ALSO LIKE