Jönköping med omnejd!

Det svenska möbelundret – i Småland

Bruno Mathsson, Norrgavel och Svenssons i Lammhult är namn som dyker upp när man tänker svensk möbeldesign. Men vilken är den gemensamma nämnaren för dessa stora namn? De alla kommer ifrån landskapet Småland. I Småland, eller ”möbelriket”, finner du unik design och möbelhistoria med rötter i de småländska skogarna. Och vi kan ju verkligen inte utelämna möbeljätten IKEA.

Uppe i norr, närme bestämt i Lammhult, finns butikerna. Bland annat Svenssons i Lammhult som är en unik möbelbutik med försäljning och utställning av i stort sett alla svenska designmöbler. Även Norrgavel med sin nordiska, naturliga design har både butik och tillverkning här. Lammhult är också hem för ett designmuseum, byggt av Johan Sjöberg som verkat 39 år i den småländska möbelbranschen. I detta museum visas det upp möbler tillverkade i det småländska möbelriket. Några av Sjöbergs personliga favoriter finns på detta museum, vilka är bland andra ”Gräshoppan” av Bruno Mathsson, ”Arabesk” av Folke Jansson och ”Cinema” av Gunilla Allard.

Längre ner i Småland, nu i Värnamo. Här finns klassiska tillverkare som Bruno Mathsson och Källemo. Mathsson var en av de främsta möbelformgivarna på 1900-talet. Hans hus är beläget mitt i Värnamo och i huset finns det nu en utställning med Mathssons möbler genom tiderna. Det går att besöka huset året runt och det erbjuds guidade turer. På Källemo går det att se Bohlins stålbetongstol ”Concrete”. Skapelsen som har fått många att ställa sig frågan ”är detta en möbel eller konst?”. Här finns även gummistolen Non som uppmärksammades då den låg upp och ned i ett akvarium.

 

Barnsäng från Barnmobler.se

 

Längst ner i södra Småland ligger IKEAs vagga i Älmhult. Ingen i hela världen kan ha missat Ingvar Kamprads blå- och gula möbelvaruhus! Här i Älmhult finns det även ett musem – ”IKEA genom tiderna”. Strax norr om Älmhult, i Diö, finns Sveriges äldsta möbelfabrik som heter Gemlamöbler. Hos Gemlamöbler tämjs bok och ask till tidlösa möbler av skickliga hantverkare som behärskar konsten att böja trä.

Med namn och möbler som dessa är det inte så konstigt att Småland kallas för Möbelriket! Vad de småländska skogarna har att erbjuda i möbelväg i framtiden återstår att se, men vi är säkra på att det kommer vara sensationellt!

YOU MIGHT ALSO LIKE